Korai rövidlátás. Korai rövidlátás - Egészségtüköst-andrea.hu


korai rövidlátás

Hirdetés Egészséges fénytörésű szemben a  beérkező fénysugarak az ideghártyán retina egyesülnek, ekkor  keletkezik az éles kép. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a  nézett tárgy képe a retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos. A látásproblémák kialakulásában korai rövidlátás szerepet játszanak az örökletes  tényezők, így azokban a családokban, ahol a szülők, nagyszülők is  szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, különösen ajánlott a  látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél.

Gyermekkori rövidlátás gyógyítása

A genetikai hajlamot  felerősítheti a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl  közelről történő olvasás és számítógép használat. Egy korábbi kutatás  alapján a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott szénhidrát fogyasztás  következtében jelentkező fokozott inzulin termelés is szerepet játszhat  kialakulásában. Miről ismerhetjük fel?

A kóros rövidlátás talaján kialakult súlyos látásromlás

A gyermekek szemészeti vizsgálatának elvégzése 1 és 3 éves korban és az iskolakezdéskor javasolt. A problémák így idejében kiszűrhetők és megfelelő módon orvosolhatók.

korai rövidlátás

Ha a rövidlátás az iskolakezdés után jelentkezik, akkor elsősorban a következő jelek alapján ismerhető fel: a gyermek nem, vagy rosszul olvassa a táblára írt szöveget. Szemüveges kisiskolások A rövidlátás egyszerű vizsgálattal kimutatható.

Gyakori megbetegedések

A vizsgálat menete a következő: speciális, gyermektáblák olvastatása, megadott távolságról, pupillatágító szemcsepp korai rövidlátás után a fénytörési hiba lemérése, gyerekek számára használható komputeres szemvizsgálat is végezhető, próbakeretbe behelyezik a mért dioptriájú lencséket, ezzel ismét olvastatják a gyermeket.

A vizsgálatok fájdalommentesek - egyedül a pupillatágító szemcsepp okoz pici csípő érzést.

korai rövidlátás

Nagyban megkönnyíti a vizsgáló dolgát, ha a szülő előtte felkészíti a gyermeket, ha a kisbeteg nem fél a vizsgálatoktól. A vizsgálat eredményei alapján elkészül a gyermek számára megfelelő szemüveg, melynek segítségével az éleslátás biztosítható.

Szemüvegek ma már széles forma- és színválasztékban kaphatók, így biztosan korai rövidlátás kisiskolás megtalálja az egyéniségének, ízlésének legmegfelelőbb darabot, melyet azután szívesen is korai rövidlátás majd.