Abszolút látás


abszolút látás

Kiegészítések Küszöbök fogalma és szerepe A külvilágból és saját abszolút látás érkező számtalan hatások közül nem vagyunk képesek mindent érzékelni. Nem érzékeljük például az ultrahangokat, melyek segítségével a denevérek kitűnően tájékozódnak a sötétben, vagy a fény esetében az ultraibolya sugarakat sem.

Érzékelésünknek tehát megvannak a biológiai határai, ezek a küszöbök. Megkülönböztetünk alsó és felső abszolút ingerküszöböt, valamint különbségi küszöböt.

Látás helyreállítása

Nézzük mit is takarnak pontosan ezek a fogalmak! Abszolút alsó ingerküszöb: az a legkisebb inger, amelyet már érzékelni tudunk.

abszolút látás

Például hallás esetén ez 16 Hertz, látás esetén pedig nanométer az abszolút alsó küszöb. Abszolút felső ingerküszöb: az a legnagyobb erősségű inger, amelyet még képesek vagyunk érzékelni.

abszolút látás

Például hallás esetén ez 20 ezer hertz, látás esetén pedig nanométer az abszolút felső küszöb. Különbségi küszöb: két inger közötti legkisebb eltérés, amely az érzékletben is változást okoz.

abszolút látás

A különbségi küszöb függ az ingerek intenzitásától, minél nagyobb az adott inger intenzitása, annál nagyobb mértékben kell azt változtatni ahhoz, hogy ez az érzékletben is változást idézzen elő, azaz annál nagyobb lesz a különbségi küszöb. Például a könyvtárban suttogók hangerősségének alig történő változását is képesek vagyunk érzékelni, míg egy ordítozó ember esetén a különbségi küszöb mindenképpen magasabb lesz, mint az előző esetben.

abszolút látás

Az ingerküszöbök változhatnak attól függően is, hogy abszolút látás vagyunk fáradtak, milyen a hangulatunk és érdeklődésünk. Ebből következően egy adott inger érzékelése jelentősen eltérhet más és más személyek esetében.

abszolút látás