Tengervíz látás. Vigyázzunk a tengervízzel


A tengervíz 5 jótékony hatása

Mi az igazság: tengervizet könnyezünk, vagy könnytenger borítja a Földet? Vagy nincs is köze a két folyadéknak egymáshoz? Mi is a könny? Az igazság az, hogy a könny nem egyszerűen sós víz, noha sótartalma valóban hasonló a tengeréhez, hanem egy nagyon összetett anyag, és a feladata is nagyon összetett.

Legegyszerűbb feladata, hogy kimossa a szemünkből tengervíz látás odakerült kisebb-nagyobb szennyeződéseket, továbbá táplálja és oxigénnel látja el a szaruhártyát, ezen kívül megóvja a tengervíz látás, végül pedig vékony, teljesen sima filmrétegként biztosítja a tökéletes fénytörőfelületet a szemlencsén.

Mivel nagyon vékony rétegről van szó, ezért nagyon könnyen elpárolog, ezért pótolni kell. Könnymirigyeink naponta ml könnyet termelnek, a termelődő könnyet másodpercenkénti pislogással tengervíz látás szét a szaruhártyán. A könnyfilm ennél is gyorsabban párologna, ha a legkülső felszínén nem lenne egy olajos, lipidekben gazdag réteg.

tengervíz látás

A könnyfilm legalsó rétege egészen más összetételű: egy nyákos, mucinózus réteg tapasztja a könny vizes részét a szem legfelső hámrétegéhez. Mi történik, ha kevés a könnyünk?

tengervíz látás

Ha kevés könny jut a szem felszínére, akkor annak komoly következményei lehetnek. Eleinte csak viszkető, kellemetlen érzés, végül gyulladás, és maradandó szövetkárosodás is lehet a dolog vége.

Komment Like Nincs is annál kellemesebb, mint amikor a napsütötte tengerparton, egy lágy szellő kíséretében napozunk, pancsolunk, lábat lógatunk és sütkérezünk. Egyszerűen imádjuk!

A szemszárazság kialakulásának leggyakoribb oka a könnytermelés csökkenése, ez az életkor előrehaladtával egyre valószínűbbé válik, nők esetén különösen a tengervíz látás korban. A könnytermelés csökkenését okozhatják bizonyos gyógyszerek is, például az allergia kapcsán szedett antihisztaminok is.

Ezen kívül még számos oka lehet tengervíz látás szemszárazságnak, amit természetesen csak orvos tud megállapítani teljes biztonsággal. Ilyen ok lehet például a könnyelvezető csatornák kóros tágulása is.

tengervíz látás

Ilyenkor megfelelő mennyiségű könny termelődik, de el is vezetődik a szemből. Jó esetben azonban egyszerűbb okokra is visszavezethető a szemszárazság: kevés folyadékbevitel, száraz, huzatos légtér, nem látás program beállított légkondícionáló berendezés, füstös, szennyezett levegő. De a számítógép előtt eltöltött hosszú idő is a pislogásszám csökkenéséhez, és így szemszárazsághoz vezethet.

Érdekes, hogy könyvolvasáskor ez annyira nem történik tengervíz látás, mert olyankor a szemünk állandó mozgásban van, és jobban teríti a termelődő könnyet.

Ezért tudnak bizonyos emberek nyitott szemmel úszni a víz alatt

A szemszárazság kezelése A fentiekből következik, hogy fogyasszunk több folyadékot, legyünk tiszta levegőn, párásítsunk, kerüljük a szelet és a huzatot, ne üljünk a monitor előtt órákon át! Ha ez sem segít, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki megfelelő kenőcsös, szemcseppes, gyógyszeres kezelést javasolhat.

Olykor műtéttel is lehet segíteni a szemszárazságon: a könnycsatorna tágulatot műtéti úton szokták kezelni. Kezelés hiányában a szem fokozottan ki van téve a kémiai, bakteriális, mechanikus behatásoknak, a víz- oxigén- tápanyaghiány következtében pedig sérülhetnek a szövetek.