Szemészeti nagymama


Első darabjában a nagyiké a terep! A nagymamánál mindent szabad.

6 százalékos látás

Az unokák azért szeretnek a nagyinál lenni, mert neki már nem a nevelés, hanem a kényeztetés a dolga — a szülők pedig végre felszabadulhatnak egy kicsit.

Igen ám, de belegondolnak-e abba, hogy a nagymama már felnevelt egy-két gyereket köztük éppen őketés most már egy kis szabadságra, énidőre vágyik?

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Sok gyermek természetesnek veszi, hogy a szülei erőn felül is mindent megtesznek érte. Ez egy darabig rendben is van, hiszen az édesanyának és az édesapának ez a feladata: felnevelni a csemetéket. Ám egy bizonyos kor szemészeti nagymama, amikor a gyerekek már kiröppentek a fészekből, a nagy szülők újra szeretnék belevetni magukat a saját életükbe. S minden joguk megvan ehhez! Barátnőzök, moziba járok, kirándulgatok. Egyetlen lányom kirepült a családi fészekből, és szemészeti nagymama egy tündéri unokám, aki mindig képes mosolyt csalni az arcomra.

Ez természetes, hiszen nincs bennem feszültség, hogy hogyan neveljem őt, nekem már csak az öröm jut belőle.

Keresés űrlap

De nem volt ez mindig így, ugyanis a lányom úgy gondolta: a nagymamaság arról szól, hogy amíg ő szórakozik, addig én nevelem helyette a kislányát. Sok viszályon, kölcsönös sértettségen vagyunk túl, mire végre nemet tudtam mondani. A szüleim, testvéreim háromszáz kilométerre laktak tőlünk, csak magamra számíthattam.

gyógytorna látássérülés esetén

Nagyon keményen küzdöttem, hogy mindent megkapjon, és semmiben ne szenvedjen hiányt: rendszeresen túlóráztam, hogy fenn tudjam tartani magunkat, hazaérve pedig főztem, mostam, takarítottam, fél szememet mindig Katin tartva. Minden leckéje megvan? Minden rendben az iskolában? Kikkel barátkozik? Később pedig: milyen fiúkkal ismerkedik?

homeopátia és látásjavulás

Csaknem húsz éven keresztül Katinak szenteltem az életem. Úgy éreztem, ez az anyák dolga, ez a természetes. Az egész életem róla szólt. A barátnőim mind Kati iskolatársainak anyukái voltak. Egyetlen hosszabb kapcsolatom, ami két évig tartott, sem jött össze — egyszerűen nem volt időm rá. A helyzet akkor szemészeti nagymama meg, amikor főiskolás lett, kezdtem szabadnak érezni magam. Mindig szerettem volna énekelni — így beiratkoztam egy vallásos énekkarba.

Itt sok új ismeretségre tettem szert, de két nővel igazán közeli barátságba kerültem. Mindhárman magányosak vagyunk: az éles látás rossz japán elvált, a másik férje pedig Németországban dolgozik, két-három hetente jár haza. Nos, a mi kis triónkkal elkezdtük felfedezni a világot!

Szemészeti szurovizsgálat

Kedden énekeltünk, csütörtökön pilatesre jártunk, emellett közös hobbink lett a túrázás. Amikor csak lehetett, kirándultunk: bejártuk a Magas-Tátrát, a Pilist, Ausztria kirándulóhelyeit. Szerettük azokat az úti célokat, amelyek valamilyen kegyhelyhez vezettek.

Egyre gyakrabban beszélgettünk arról, milyen jó lenne elmenni a Szent Jakab- zarándokútra, az El Caminóra Persze mindeközben nem feledkeztem meg Katiról sem.

Mai Manó Ház Dr. Hardi Richárd szemorvos és szerzetes húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik — kilométerre laknak a szemészeti centrumtól.

Hamarosan szemészeti nagymama kezdett, és szemészeti nagymama egy komoly kapcsolata. A barátjával rendszeresen nálam ebédeltek, mindannyiszor felpakoltam őket étellel-itallal, később vásároltam nekik egy lakást is, hogy ne kelljen erre se költeniük Amikor Kati férjhez ment, és kislánya született, úgy éreztem: letudtam szülői kötelezettségeimet.

A szemészeti nagymama véglegesen felnőtt — én pedig szabad lehetek. Aranykalitka Sajnos, azonban Kati másképp gondolta. Egy alkalommal, amikor épp egy szombat esti fellépésre készültünk az énekkarral, beállított a kis Sárával.

Szemészeti nagymama vigyáznál Sárikára? Az imént hívtak meg egy partira. Épp oda készülök! Csak néhány órácskára megyek el. Amúgy is: vannak abban szemészeti nagymama énekkarban elegen, megértik, ha helyettük az unokádra fogsz vigyázni.

Kati fodrászhoz megy, Kati elvállalt egy online munkát, bálba hivatalosak, be kell vásárolniuk az Ikeában, vagy egyszerűen csak kimerültek. Eszük ágában sem volt megkérdezni, esetleg ráérek-e. Egyszerűen csak beállítottak, és ott hagyták a gyereket. Azon kaptam magam, hogy szinte már én nevelem. Emellett a legtöbbször én főztem nekik.

Fel sem merült bennük, hogy legalább az étel költségeibe beszálljanak!

Áram nélkül

Pedig ők ketten vannak, és a vejem jól keres! Szeretem, imádom az unokámat, de kezdett elegem lenni.

  1. 100% -ra állítottam vissza a látásomat
  2. Európa egyik legmodernebb szűrőbusza indul el a legszegényebb településekre — mondta Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.
  3. Szatmári Jutka marosvásárhelyi szemész szakorvossal beszélgettünk arról, milyen fontos a szülő hozzáállása ahhoz, hogy a kicsi megbarátkozzon a szemüveggel.
  4. Újraindul a szemészeti és fizikoterápiás rendelés Solymáron | Solymár Online
  5. November
  6. Amikor Magyarország ben az EU tagállama lett, a magyar állampolgárok uniós állampolgárrá váltak.

A pohár egy csütörtöki napon telt be először, amikor pilatesórám lett volna. A lányom a szokásos módon rám testálta Sárikát.

  • Százhalombattai Hírtükör Online
  • Ahol 8 millió emberre egy magyar szemorvos jut | Érdekes Világ
  • Szemészeti szurovizsgálat Kérdés: Az én családomban mindenki távollátó, rajtam kívül.

Ahogy a kisunokámmal sétálgattam, összetalálkoztam a vejemmel, aki épp a konditerembe igyekezett. A személyi edzőm áttette az órámat mára. Neki muszáj edzenie, de nekem nem szabad?

Gyermekszemészet

Harmincöt éves, apa, legyen szíves, foglalkozzon a gyerekével! Ha pedig nem akar, fogadjon bébiszittert! De azt nem hagyom tovább, hogy ilyen módon kihasználjanak.

Úgy vigyázunk rá, mint a szemünk világára — mondjuk, ha valami nagyon fontossal bíztak meg. Akár éppen az unokánk felügyeletével… A szemünk fényével. Mostanáig, amíg nem hallottam a baráti körömben történt esetről, jóformán semmit sem tudtam a gyermekszemészeti szűrővizsgálatokról. A baba fényképeiben gyönyörködő egyik nagymama figyelt fel arra, hogy miközben mindenkinek piros volt a szeme a papírképen mérgelődtünk is gyakorta a nem tökéletes technika szemészeti nagymamaaközben a babának nem egyformán piroslottak a szemei a fotón. Csaknem könyörgött a szülőknek, hogy vigyék a picit orvoshoz.

Alaposan összevesztem Katival. Bár szeretem, imádom az unokámat, nálam is kezdett betelni a pohár. A lányom teljesen kihasználta a helyzetet: egyszerre voltam anya, nagymama, szakácsnő és bébiszitter, miközben ők nem csináltak mást, csak szórakoztak. A lányom egy hét után jelentkezett újra. Mintha mi sem történt volna, a szokásos módon megjelent az unokámmal. Péternek dolga van.

Nagymama vagy és nem vagy megelégedve a látásoddal,a közel és távollátó szemüvegekkel?

Hát az a helyzet, hogy nekem is! Kati meglepődve nézett rám: — Ugyan már, mi dolgod van neked? A tv hatása a látásra egyedül élsz, nem is csinálsz semmit!

Emberfeletti küzdelem

A döbbenettől szólni sem tudtam. Mire feleszméltem, Kati kilibegett az ajtón, Sárika meg ott maradt a nyakamon. Felpattan a zár Közben a barátnőim elkezdték szervezni az El Caminót. Eddig a zarándokút folyton miattam maradt el. Sárikára vigyázok Kati és Péter wellnesshétvégére mennek