Rákféle látása


ahogy látják, hogy a látás mínusz 2-e

A mintegy hetvenezer ismert rákfajból ez az első, amelyről bebizonyosodott hogy méreggel öli meg áldozatait. A képen az igen hasonló Xibalbanus tulumensis látható Forrás: en. A sötét, táplálékban szegényes környezethez tökéletesen alkalmazkodott állatnak bár látása nincsen, és csupán 27 milliméter hosszúságúra nő meg, saját "súlycsoportjában" mégis roppant veszélyesnek számít.

Áldozatai ugyancsak rákok, amelyeket a csörgőkígyóéhoz hasonló rákféle látása előbb megbénít, majd testüket elfolyósítja és egyszerűen kiszippantja a külső vázuk mögül. Mérge idegbénító biológiai toxinokat, lebontó enzimeket tartalmaz.

új jövőkép a mazyrban

Egyedülálló felfedezés A gályarákok osztályába tartozó állat létezéséről már rákféle látása a tudósok, ám komolyabb megfigyelésekkel csak most igazolták toxikus tulajdonságát. A Molecular Biology and Evolution című szaklapban megjelent tanulmány is alátámasztja, miszerint a faj felfedezése igen komoly előrelépés, hiszen zsákmányszerzési technikája egyedülálló a rákok között.

Amellett, hogy tanulmányozása segíti az állati mérgek evolúciójának jobb megértését, ezen új faj megjelenése egy új, mérgekkel rendelkező állatcsoport felállítását is eredményezheti, mivel ez idáig mérget használó rákok létezéséről nem volt tudomása a rákféle látása.

Homályos a látása? Akár szürkehályog is okozhatja

Játszunk el a gondolattal Talán egy következő horrorfilmben épp ilyen lények fogják megtámadni a gyanútlan szereplőket? Nem kizárt.

műtét lézeres látás

Szerencsére a három centiméteres példányoknál nagyobbak nem léteznek, és feltehetően az étrendjük sem fog változni. Mindettől függetlenül könnyen elképzelhető, hogy Hollywoodban valamelyik rendező gondol majd egy "nagyot", ahogyan az  Anakondavagy a Mérges pókok című filmek esetében is tették alkotóik. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

szemész munkaidő