Mindent látássérülteknek


Facebook Gyengénlátók. Se nem vakok, se nem épek. Így egy kicsit mindig ismeretlenek maradnak.

Elemi rehabilitáció

Ismerjük meg hát őket egy pedagógus és egy édesanya szemével! Egy kis matek. Az ép látásélesség, latin nevén visus: 1,0.

mindent látássérülteknek

Ha valakinél ez az érték visus 0,3, akkor az az egészséges szem működésének harminc százalékát jelenti. Ilyen fokú látássérülést már gyengénlátásnak hívnak. De vajon minek látja a harmadát, akinek a visusa 0,3?

mindent látássérülteknek

A színeknek? A tárgyaknak? Vagy csak egyharmadnyi távolságig ismer fel bármit is biztonsággal?

mindent látássérülteknek

Vagy esetleg mindent lát, csak jóval homályosabban, elmaszatolt kontúrokkal? Nem tudtam. Elképzelni sem. Pedig próbáltam. Ezerszer, tízezerszer. Aztán segítséget kaptam Temesy Ágnestől, a fővárosi gyengénlátók általános iskolájának intézményegység-vezetőjétől.

Így kell igazán érezni a tésztát – egy különleges pékiskola mindennapjai

Az iskolának utazó gyógypedagógusa is van, aki saját élményhez segíti  azokat, akik szeretnék megtapasztalni ezt az állapotot. Hova is tartozunk? Egy okos kis eszköz, a szimulációs mindent látássérülteknek segít abban, hogy átéljük, milyen olvasni, enni, vagy éppen elkapni egy felénk dobott labdát akkor, ha mondjuk látótérkieséssel, csőlátással élünk ilyenkor a perifériába eső tárgyak láthatatlanok. Az ezzel a tünettel mindent látássérülteknek pásztázniuk kell a környezetüket, mert akár át is eshetnek egy közvetlenül előttük lévő akadályon.

S ha a kórkép ennek épp a fordítottja — azaz az érintett gyermek ugyan mindent látássérülteknek periférián jól lát, de az éles látás helye sérült —, azt is kipróbálhatjuk a szimulációs szemüveggel. Viszik is mindenhova, ahová csak hívják őket, de az iskolán belül is hasznát veszik. Ott vannak például az ép látó osztálytársak, a tanárok, a sporttársak vagy épp a konyhás nénik.

Talán mindent látássérülteknek is vagyunk még mi, felnőttek is bajban — mit gondoljunk, hogyan kerüljünk közelebb a gyengénlátókhoz —, mert ők valahogyan két univerzum határán élnek, se nem vakok, se nem élesen látók. A szakma úgy hívja ezt: dilemmás adaptáltság. Míg egy vak gyermek pontosan tudja, hogy ő nagyon más, mint a többiek, mindent látássérülteknek kamaszkorára akár kríziseken keresztül érzi át a súlyát, a gyengénlátó fejében mindig ott sorjáznak a kérdések: »Sérült vagyok?

Kell-e engedményeket kapnom, kérnem?

mindent látássérülteknek

Igen, próbáltam elképzelni, hogy mit lát a nagyobbik lányom — merthogy nálunk ő az érintett. Pontosabban mit nem lát a visusa 0,3.

Ő egyébként úgy jön-megy, sportol, él, mintha tökéletes lenne a látása. Ha találkozol vele, és nem tudod, hogy gyengénlátó, soha nem gondolnád róla. Míg mindent látássérülteknek ezelőtt a 0,1 alatti visusú, az akkori terminológia szerinti alig látó gyerekek a vakok között tanultak, ma már, mindent látássérülteknek optikai eszközök robbanásszerű fejlődésének köszönhetően ők is a mi iskolánkba járnak.

Amennyi látásmaradványa van a diáknak, mi azt igyekszünk fejleszteni, és ez eltérő pedagógiai módszereket jelent. Ha van látásmaradvány, a középpontban a vizuális nevelés áll, legyen szó akár az írás, olvasás tanításáról is, míg a vak gyerekeknél a tapintáson és a halláson keresztül lehet az ismereteket átadni.

Nálunk mindent látássérülteknek utolsó percig, sőt még azután is maradhat a gyermek, tehát akkor is, ha időközben elveszíti a látását. Így tanulóink között mindig van négy-öt vak diák. Mindent látássérülteknek ezzel a szembetegséggel született, adott számú ép látósejttel kell gazdálkodnia egész életében.

Beszélő okostelefonok, készülékek

Így fordulhatott elő, hogy már a játszótéren a legkisebbként a legveszélyesebb mutatványokra vállalkozott, és szintén az elsők között tanult meg két keréken biciklizni. Számtalan sportban, amit kipróbált vagy a mai napig űz, soha nem érte sérülés. Óvodás korában három évig járt labdarúgóedzésre, egyetlen kislányként… úszás nyaranta, korcsolyázás telente, mindent látássérülteknek kosárlabda, lovaglás, artistaképzés… tuti, hogy valamit kifelejtettem, pánikroham látásromlása nem is ez a lényeg.

És biztonsággal, önállóan közlekedik, paníroz rántott húsnak valót és sorolhatnám.

  • Normális látás csecsemőben
  • Távszem - Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
  • Vakok, nem hülyék – Kérdések, melyeket talán soha nem mertél feltenni - WMN
  • Vakság – Wikipédia

Persze azért vannak jelei a látássérülésének, melyeket egy szakember, de még egy anya is észrevesz. Például az, hogy a tárgyakat, könyveket addig forgatja, mozgatja a szeme előtt, amíg azok a legélesebb képet adó térbe nem kerülnek. Egyébként ez volt az első tünet, melyre egészen pici korában felfigyeltünk. Aztán ott volt a nagy kérdés: járjon átlagos intézménybe, vagy keressünk neki speciális helyet, ahol hozzá hasonlók közt lehet?

Dr. Tolnayné Csattos Márta: Mi mindent sajátíthatnak el a látássérültek a program során?

Az, hogy a területi, önkormányzati óvodába íratjuk, nem volt kérdés, és nem is bántuk meg. Ahogyan mindent látássérülteknek sem, hogy alsós pályafutását is egy többségi iskolában kezdte, ahol minden támogatást megkaptunk. A tanító néni és mindent látássérülteknek iskola többi munkatársa is nyitott volt, utazó gyógypedagógus ún. Mindent látássérülteknek is szereztük őket, nagyítót, teleszkópos nyakú kislámpát, az íróasztal felületét megemelő szerkezetet. Ez egy állítható magasságú asztallap, mely a kívánt szögben, a gyerek szeméhez közelebb tartja a könyvet, hogy ne kelljen görbe háttal rágörnyednie a lapokra.

Ezt gyermekünk annyira imádta, hogy az első hetekben mindenhová magunkkal kellett vinnünk, függetlenül attól, hogy terveztünk-e olvasós programot, vagy sem.

Sikerük első sorban annak köszönhető, hogy az Android egy nyílt forráskódú, Linux kernelt használó mobil operációs rendszer, melyre a fejlesztők Java nyelven írhatnak rá menedzselt kódot, az eszközt a  Google által fejlesztett  Java programkönyvtárakon keresztül vezérelve. Az Android noha egységes rendszer, mégis nagyon változatos. Kinézete és testreszabhatósága első sorban attól függ, milyen termékkel használjuk; a gyártók ugyanis szabadon variálhatják a kezelőfelületet. Az első években sajnos a Google nem igazán fordított gondot arra, hogyan is tehetné használhatóvá a rendszert olyan felhasználók számára, akik nem, vagy csak mindent látássérülteknek keveset látnak.

Mintha egy jókora gyúródeszkát kellett volna a hónom alatt cipelnem metrón, piacra, játszóházba… Mindenesetre sikerült oly jó PR-t csinálni ezeknek, hogy az osztálytársak versengtek, ki próbálgassa az érdekes eszközöket a szünetekben. Azóta is visszajár látogatóba.

Rehabilitációs központ látássérülteknek

Hogy miért csak vendég egykori osztályában? A második tanév végén a gyógypedagógusa azt mondta, kis létszámú, speciális osztályban tudna igazán fejlődni, ezért szeptembertől a gyengénlátók általános iskolájában folytatta. Mi öt fővel már indíthatunk osztályt, tizenhármas létszám fölött pedig már szét kell bontanunk. Kis csoportban más a dinamika, az összetartás, és csak így mindent látássérülteknek velük személyre szabottan foglalkozni.

Az is igaz, hogy egy kis közösségben könnyebben előfordulhat például az, hogy egy gyermek nem igazán talál barátot. Hogy ez jól menjen, az is kell, hogy a család mindent látássérülteknek megtegyen érte.

mindent látássérülteknek

Mégis azt mondom, mindkét végletes attitűd káros. Azaz ha a szülő annyira túlfélti a gyereket, hogy például még felsősként is ő öltözteti… márpedig az első randevújára vélhetően egyedül szeretne menni… Ugyanakkor a gyermek el nem fogdása is rombolja a személyiségét, van, ahol ez a probléma.

Mire odakerülnek, a számítógépes ismeretek a kisujjukban vannak, az érettségi, de még a diploma megszerzése sem jelent kivételes gondot számukra. A jogi pálya vagy nyelvtanári hivatás például teljesen megfelelő lehet látásszimulátor asztal, de nyolcadik elején segítünk nekik pályaalkalmassági vizsgálatokkal is.

Sokan péknek vagy számítógépes adatrögzítőnek tanulnak, biztatjuk őket, hogy más irányban is gondolkodjanak, ilyen például a kertész pálya. Persze el kell ismerni: bármit nem fognak tudni dolgozni, ilyenkor bizony kompromisszumot kell kötni. Olyanok is, mint egy másik iskolában, meg nem mindent látássérülteknek. Hogy a többit elkezdheti-e valaki, az a diagnózisától függ.

  1. Látomás, hogyan lehet tudni
  2. Facebook Látástréningeken kiválasztják, milyen eszközök — nagyító, távcső, filteres szemüveg — tehetik könnyebbé a mindennapi életet, és közlekedést segítő foglalkozásokat is tartanak.
  3. Elemi rehabilitáció látássérült, vak, gyengénlátó emberekért | Fehér Bot Alapítvány

Hogy óvni kell-e például erős döccenéstől vagy préseléstől, ezt mindig a sportorvos mérlegeli. Hogy ő mily népszerű, azt mondanunk sem kell, akárcsak Grace, a labrador, egy látássérült kolléganő vakvezető kutyája.

Két univerzum határán, avagy hová tartoznak a gyengénlátók?

Grace mindent látássérülteknek pedig a gyerekek megtanulják, milyen szoros a kapcsolat egy munkakutya és gazdája között, ahogyan azt is, hogy felelősségteljes »állása« van, mindent látássérülteknek állandó törődés a jutalma. Nos, ez egy olyan suli, ahol kollégium is működik: hétfőtől péntekig igyekszik pótolni a családot. Érthető, hiszen egy ekkora kisgyereknek még a családjában lenne a helye.

De azt is látom, milyen rugalmasak, milyen gyorsan felveszik a ritmust, milyen ügyesen válnak egyre önállóbbá. Én már csak tudom, hiszen mindkét kislányom óriási izgalommal várta mindig is az ilyen alkalmakat. Mert a kisebbik, egyébként ép, látó kislányom is idejár.

Vakok, nem hülyék – Kérdések, melyeket talán soha nem mertél feltenni

Ép testvért a tankerület külön méltányossági engedélyével fölvehetünk. S e fordított integrációval mindenki nyer. Hiszen a látó gyerek is érzékennyé válik, megtanul természetes módon bánni, együtt élni sérült társaival, és azt is látja, hogy nem az ő testvére az egyetlen érintett.