Látássérült személyek, A jogi tanácsadás területei


Látássérült személyek foglalkozási rehabilitációja Látássérült személyek foglalkozási rehabilitációja ben 58 olyan szervezet működött Magyarországon, amely alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtott fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek részére, de nem volt közöttük olyan, amely a látássérült személyek speciális igényeinek megfelelő szolgáltatást nyújtott volna.

A célcsoportra általánosságban jellemző volt, hogy tagjai közül számosan alulképzettek voltak vagy a károsodásuk miatt korábban megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben nem tudtak már elhelyezkedni, emiatt távol maradtak a munka világától vagy csupán betanított jellegű munkát tudtak ellátni.

Általános jelenség volt az is az érintettek körében, hogy sérültségükből adódóan elszigeteltek, önbizalomvesztettek, az önellátás és az önálló közlekedés területén hiányosságokkal rendelkezők voltak. Ez a pályázat első eleme volt annak a ig tartó egymásra épülő pályázati sorozatnak, amelynek általános célja a látássérült személyek elemi és foglalkozási rehabilitációjának fejlesztése, az egészségügyi rehabilitációval történő összekapcsolása, valamint speciális látássérült személyek rehabilitációs látássérült személyek kidolgozása volt.

látássérült személyek látás felnőtteknél

A pályázatok megvalósítása során számos, a szolgáltatásnyújtás módszertanára, az érintett célcsoportra vonatkozó megállapítás fogalmazódott meg a nyertes szervezetek részéről: A képzetlenség, az látássérült személyek gyakori akadálya az elhelyezkedésnek. A képzettség hiánya miatt sokan csupán betanított jellegű munkákat tudtak elvállalni. A látássérültséggel kapcsolatos sztereotípiák miatt a munkaerő-piac beszűkül az érintettek számára.

látássérült személyek a látás új dimenziói

A szolgáltatásokban dolgozó szakemberek számára nagy feladatot jelentett ezeknek a gátaknak a lerombolása, ami nem is minden esetben járt sikerrel. Fontos megfigyelés volt az is, hogy a látássérült emberek esetén az átlagosnál nagyobb figyelmet, hangsúlyt kell helyezni a munkakör-elemzésre és az azzal kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

látássérült személyek a ködben minden romlott a látásban

Igazolást nyert az a látássérült személyek, hogy a szolgáltatás sikerességének ismerje fel a rövidlátást záloga az, hogy minden esetben elemi rehabilitáció előzze meg a foglalkozási rehabilitációt, annak érdekében, hogy az elhelyezkedésnek ne legyen akadálya például az önálló közlekedéstől való félelem.

A pályázat megvalósításában résztvevő szervezetek két modellben dolgozták ki az látássérült személyek és a foglalkozási rehabilitáció összekapcsolását. Az egyik modellben a szolgáltatási folyamatot megosztották az elemi és a foglalkozási rehabilitációs területhez jól értő, de különálló szolgáltató szervezet között.

látássérült személyek a látásromlás rehabilitációja

Így az elemi rehabilitációs szakaszt követően az ügyfél átirányításra került a látássérült személyek második részét biztosító foglalkozási rehabilitációs szolgáltató szervezethez, tehát a szolgáltatást két együttműködő, de egymástól független szervezet nyújtotta.

Ennek a szervezet-specifikus szolgáltatásnyújtásnak egyik nagy előnye az volt, hogy kiemelt hangsúlyt fektetett az elemi rehabilitációra, melynek hiánya korábban a munkaerő-piaci szolgáltatóknál az ügyfelek nagyszámú lemorzsolódásához vezetett, nehézsége viszont az ügyfelek átadásából, a több szolgáltatóhoz történő alkalmazkodás szükségességéből adódott.

Látássérült személyek másik modell szerint mindkét szolgáltatási folyamatot egy szervezet végezte azáltal, hogy a korábban csak elemi rehabilitációval foglalkozó alapítvány átvette a munkaerő-piaci szolgáltatásnyújtás módszertanát és integrálta saját szolgáltatási körébe saját szervezetére.

látássérült személyek segít-e a látás helyreállításában testmozgással

Így a szolgáltatás egészét — elemi- és foglalkozási rehabilitációs tevékenységet — saját szervezetén belül valósította meg. A pályázatok megvalósítása során az alábbi termékek készültek el:.

  • Facebook Ki a látássérült?
  • Elképzelés arra, amit kitaláltak
  • Hogyan kezeljük a látást asztigmatizmussal