Látássérült nevek,


Nos, nem egy viccet fogok elmesélni, bár biztos vannak humoros történetek. A téma komoly, bár természetesnek kellene kezelni, mint látássérült nevek a WEBBeteg látássérült nevek megkérdezett vak férfi is kihangsúlyozta: egy állapot a vakság, amely járhat némi kellemetlenséggel egy olyan világban, ahol hívórendszerek, monitorok tájékoztatják a betegeket.

Sokat segíthet egy kedves szó, egy érintés, amelyre különösen szükségük van a látássérülteknek is.

IRATKOZZON FEL az MVGYOSZ HÍRLEVELÉRE

látássérült nevek Kroll Zsuzsanna, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége érdekvédelmi vezetője a WEBBetegnek elmondta, hogy a látóknak természetes és roppant egyszerű a hívórendszer használata, de egy vak - amennyiben első alkalommal jár a rendelőben - nem tudja, hol található az automata, melyik gombot kell megnyomnia, melyik rendelőbe kell majd mennie, hová tud leülni, mire kell még figyelnie.

Segítség nélkül nem boldogul, meg kell kérnie egy másik beteget, hogy figyelje a számokat, szóljon neki, ha ő következik, kísérje el az ajtóig. És még csak azután következik a kivizsgálás, amely az orvos és az asszisztencia segítsége nélkül igen sok akadályt tartogat.

A Magyar Elektronikus Könyvtár vakok és gyengénlátók számára használható felülete 1. Bevezetés Jelen tanulmányban megpróbáljuk körbejárni azon lehetséges megoldásokat, mellyel egy honlapot a vakok számára is olvashatóvá lehet tenni. Az általános alapelveket konkretizáljuk és részletesen vázoljuk a megoldási alternatívákat is.

Hirdetés Az orvosok többsége nincs felkészülve a vak beteg érkezésére, nem tudják, hogyan kezeljék a helyzetet - hangsúlyozza Kroll Zsuzsanna. Ez nem feltétlenül az egészségügyben dolgozók hibája, de sokat tanulhatnának.

Fontos a kommunikáció, az empátia, az apró praktikák tárháza.

Ezeket el lehet sajátítani egy nap alatt egy, a szövetség által szervezet tréningen. Elgondolkodtató, de egészségügyi dolgozóknak még soha nem tartottak ilyen képzést, mert nem volt rá igény.

Kiemelt információk

Az egyik nagy áruházlánc megkérte a szövetséget, hogy helyzetgyakorlatokkal fűszerezve avassák be a dolgozókat, hogyan kell kezelni egy vak vásárlót, például, hogyan segítsék a szőnyegválasztást.

Szituációs játékokat szerveztek, bekötött szemmel mentek végig az áruházban, akadályokat kerülgettek, kiderült, mennyi minden nehezíti egy látássérült útját. Ilyen is van: akadálymentes tájékoztató Az Országos Gyógyszerészeti Intézet egy olyan szolgáltatást indított internetes, illetve telefonos elérhetőséggel, ahol a látássérültek tájékoztatást kaphatnak a gyógyszeres dobozokban található betegtájékoztatókról.

látássérült nevek látás lyme-kór

A teljesen vakbarát internetes felületen beírhatjuk az adott készítmény nevét, hatóanyagait, törzsszámát, kiszerelését. A képernyő alján található hivatkozásra kattintva elolvashatjuk a készítményekről szóló betegtájékoztatót.

Optacon: Az optacon név a hordozható olvasórendszert jelenti. Egy kis kézikamera segítségével az egyes sorokat lehet megragadni és vibráló miniatűr tűcskékkel egy ún. A kamera által felvett kép a vibrációs térben tapintható. Elektronikus olvasókészülék: Egy képernyőből és egy hozzákapcsolt kamerából áll. A kamera alá helyezett tárgyat vagy képet a képernyőn kívánt nagyságúra nagyítva vetíti.

A telefonos szolgáltatás esetén csak be kell mondani a gyógyszer nevét, majd meghallgathatjuk a készítményről szóló leírást. A tapintás például nagyon fontos eszköze a látássérült embernek.

látássérült nevek az életkorral összefüggő látássérülés okai

Arra a kérdésre, hogy a vak beteget elkísérhetjük-e a rendelőbe, Kroll Zsuzsanna elmondta, hogy ezt mindig a segített személy döntse el, ha igényli, könnyebb a kommunikáció az orvossal, előfordulhat azonban, hogy a szemkontaktus ösztönös felvétele miatt az látássérült nevek általában a látó kísérőhöz beszél, őt tájékoztatja azokról, amikről vak a látásromlás lehet veleszületett és kellene informálnia.

Ezt tanácsos elkerülni, tehát a kísérő valóban csak segítőként legyen jelen, míg a látássérült - főként, ha felnőtt - egyenrangú félként kezelendő - teszi hozzá az érdekvédelmi vezető.

Hasznos linkek

Hertelendy László háziorvos ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: ha azt szeretné a beteg, hogy bent maradjon a kísérője a rendelőben, megteheti, erről ő dönt, mi orvosok mindenben segítjük, ha igényli. A vak páciensek általában feltalálják magukat - tette hozzá az orvos. A fehér bot előnye Rózsa Dezső születése óta küzd látásproblémákkal, évek óta fehér bottal közlekedik.

látássérült nevek keratitis szemészet

Szerinte a fehér bot nem csak stigma, látássérült nevek jelzés is a látóknak, ő tudatosan használja az utcán és a közintézményekben. Egyedül közlekedik, egy telefonközpontban dolgozik 23 éve. Szerencsére, amikor meglátják, hogy fehér bottal érkezik az orvosi látássérült nevek, azonnal segítséget kap, nincs rossz tapasztalata, de megosztott velünk néhány íratlan szabályt, amelyre figyelnünk kellene, nekünk, látóknak.

  • Hangostérkép Bemutatkozás Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, röviden az INFOALAP eddig sok ezer látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyő nagyító szoftverek, továbbá digitális diktafonok adományozásával.
  • Alapelvek honlapok látássérültek számára is olvasható változatainak elkészítéséhez
  • Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége | st-andrea.hu

Amikor segíteni szeretnénk, először kérdezzük meg, hogy valójában szükséges-e, közben pedig mindenképpen érintsük meg a vállát, hogy tudja, hozzá szóltunk. Amennyiben elfogadja a segítségünket, ne a botot tartó kezét fogjuk meg, pláne ne rángassuk.

  1. Látássérülteknek - Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
  2. Kik vehetik igénybe a szervezet szolgáltatásait?
  3. A látás a távolban romlik

Számára a bot a legfontosabb tájékozódási eszköz. A vállát fogjuk meg, és úgy vezessük oda a sorszámot osztó automatához, majd a székhez. Számára az a legbiztonságosabb, ha belénk karolhat, ezt ne vegyünk tolakodásnak.

A felajánlott nyeremények:

Mindig hangosan jelezzük, ha lépcső vagy látássérült nevek akadály következik, tudja ő is, miért fordultunk jobbra vagy balra. Amikor ülőhellyel kínáljuk, látássérült nevek megérinteni a szék támláját, ezzel érzékeltetjük vele, hova kell ülnie. Hasznos lehet elmesélni neki, mit, hol talál, például 3 óránál találja a kávéautomatát, szemben van a rendelő, ami 12 órának látássérült nevek meg, balra, azaz 9 óránál található a mosdó.

És még egy hasznos tanács, mindig felé fordulva és érthetően beszéljünk hozzá.