Látás anatómiája


Eszköztár: Érzékelés általános jellemzői Az ingerek felvételére speciális sejtek, a receptorsejtek szolgálnak.

látás anatómiája

Ezek megfelelő erősségű inger esetén ingerületet hoznak létre. Az egyes receptoroknak a különböző ingerekre nagyon eltérő az érzékenysége.

Érettségi 2017 - Biológia: Az érzékelés és az érzékszervek

Azt az ingert, amire egy receptor a legérzékenyebb, adekvát ingernek nevezzük. A szemünkben levő receptorsejteknek például a fény az adekvát ingere.

látás anatómiája

A receptorokat csoportosíthatjuk az adekvát inger alapján, eszerint megkülönböztetünk fény- hő- mechanikai és kémiai receptorokat. A receptorsejtekben csak azok az ingerek keltenek ingerületet, amelyek erőssége eléri vagy meghaladja az ingerküszöböt.

Látószervünk, érzékszerveink közül a leggazdagabb információ forrás. Szemünk gyűjti össze számunkra a valóság képeit. A fényt a retinánán keresztül a szemlencse gyűjti és fókuszálja a sárga testre ahonnan fényérzékeny receptorok elektromos impulzusokat küldenek az agyba. Az impulzusokat az agy képként érzékeli.

A receptorsejtekben keletkezett ingerület érzőidegeken és pályákon, általában a talamuszon keresztül kerül az agykéregbe, ahol kialakul az érzet, vagyis tudatosul a receptorműködés.

A receptorsejtek legtöbbször érzékszervbe tömörülnek, amelyben különböző segédberendezések teszik hatékonyabbá az ingerfelvételt. Szem felépítése A látás érzékszerve a szem, amely a látás anatómiája védelmében a szemgödörben helyezkedik el.

A szem belseje

A szemgolyó felépítése A szemgolyó fala háromrétegű. A legkülső réteg az erős, kötőszövetes ínhártya, ennek külső felszínén tapadnak a szemmozgató izmok. A szemmozgató izmok egészséges működése esetén a két szemgolyó mozgását idegrendszerünk rendkívül finoman összehangolja: két szemünkkel mindig ugyanabba az irányba nézünk.

  1. Milyen ételeket fogyasztanak látás céljából
  2. A látószerv felépítése és a látás folyamata
  3. Főoldal » Betegségek » Szembetegségek, látás » A szem felépítése, működése » A szemgolyó anatómiája A szemgolyó az emberi szervezet egyik legérdekesebb, legdifferenciáltabb szerve.

Az ínhártya elülső folytatása az átlátszó, domború szaruhártya. A szem képalkotásában fontos, hogy a szaruhártya rendkívül nagy fénytörésű, domború gyűjtőlencseként a fénysugarakat erősen megtöri.

A szemgolyó anatómiája A szemgolyó gömb alakú test, amely a szemgödörben helyezkedik el.

A szemgolyó középső rétege édesség és látvány szövetek vérellátását szolgáló érhártya. A szaruhártya szélénél az érhártya gyűrűszerű megvastagodása hozza létre látás anatómiája sugártestet.

látás anatómiája

Belőle ered a szem színét adó szivárványhártya, amelynek középső, kerek nyílása a pupilla. A pupillán keresztül jut a fény a szemgolyó belsejébe. A szivárványhártyában aprócska simaizmok találhatók, amelyek összehúzódásakor és elernyedésekor, a pupilla szűkítésével, illetve tágításával szabályozható a szembe jutó fény mennyisége.

Önkormányzati hírek. A SZEM civil szervezet bemutatkozója A látás A szem anatómiája 1:posterior chamber 2:ora serrata 3:ciliary muscle 4:ciliary zonules 5:canal of Schlemm 6:pupil 7:anterior chamber 8:cornea 9:iris lens cortex lens nucleus ciliary process conjuntiva inferior oblique muscule inferior rectus muscule medial rectus muscle retinal arteries and veins optic disc dura mater central retinal artery látás anatómiája retinal vein optical nerve vorticose vein bulbar sheat macula fovea sclera choroid superior rectus muscule retina Az emberi szem egyszerő, két részbıl álló objektívvel rendelkezik. A külsı a szaruhártya, a belsı a lencse.

Sötétben a pupilla kitágul, erős fényben pedig kicsinyre szűkül. A szemgolyó legbelső rétege az ideghártya, más néven retina. Ez tartalmazza a fényingert felvevő receptorsejteket.

  • Mint látó emberek látják 2 5
  • Pánikroham látásromlása
  • Gyógyító torna látás
  • Hogyan lehet megtanulni a nézettáblát
  • Aforizmus a szemfájdalomról A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.
  • A szem felépítése, szerkezete | Ocuvite
  • Elérhetőség A szem felépítése, szerkezete Szemünk jól látható része csak a teljes anatómiai struktúra kisebb részét teszi ki, az egész szem egy pingpong labdánál kisebb szerv.

A szemgolyó belsejét kitöltő átlátszó, kocsonyás anyag az üvegtest. A pupillán bejutó fénysugár útjába illeszkedik a szemlencse, amelyet a lencsefüggesztő rostok körben a sugártesthez rögzítenek.

látás anatómiája