Látóhatár az


látóhatár az

Milyen messze látunk szabad szemmel? Sorozatunk első részében azt gyűjtöttük össze, milyen messze láthatunk szárazföldön szabad szemmel optimális körülmények között, feltételezve az éleslátást. A közelítő számítás szerint a horizont-távolság a látómagasság négyzetgyökével arányos, azaz például a magasságot megnégyszerezve a horizont megduplázódik.

Milyen messze látunk szabad szemmel? | CooperVision Hungary

Az előbb említett 4,5 km kevésnek tűnhet, mert a tapasztalat szerint az ennél sokkal messzebb levő épületek, fák, hajók is láthatók. A távolabbi tárgyakat azért láthatjuk, mert egy részük a horizont fölé emelkedik.

látóhatár az

Milyen messzire lehet ellátni például Budapestről? A János-hegy kilátójából látható körpanoráma horizontjára az Alföld vizin és látás feletti magasságát is figyelembe véve 70 km-t kapunk.

látóhatár az

Ennek ellenére - jó idő esetén - még alacsonyabb budai hegyekről is látszanak a több mint km-re levő Mátra vonulatai. Igaz, Mátraalja a horizont alatt van, de a Kékestető elvileg még a Pesti-síkságról is látszik.

látóhatár az

Az épületek második emeletéről nézve a horizont két-három kilométerrel látszik távolabb, mint az elsőről látóhatár az, feljebb menve azonban az emeletenkénti horizont-távolodás egyre kisebb. Egy felhőkarcoló századik emeletéről látóhatár az csak méterrel lehet távolabbra látni, mint a A légköri fényelhajlás miatt horizont mögötti képződmények is látszhatnak, ez a jelenség a felszín közelében erős, de a repülési magasságban már elhanyagolható. A délibáb, a fata morgana is megtréfálhatja a megfigyelőt, de ezeket sem pilóták szokták látni.

  • Új Látóhatár | Petőfi Irodalmi Múzeum
  • Látáskorrekció nem sebészeti módszerei
  • látóhatár – Wikiszótár
  • Látás prognózisa megkérdőjelezhető

A hegymászók - saját elmondásuk szerint - néha vizuálisan érzékelik a Föld görbületét. Ugyanezt az előbb látóhatár az balatoni fürdőzők is elmondhatják magukról, hiszen a tó vizén is jelentkező görbület miatt takaródik ki a túlpart alja.

Forrás: origo.