Labrador látvány,


Fajtaleírás Labrador retriever - Egy éve elismert fajta bemutatása A labrador retriever ideális természete alapján minden szempontból "a kutya". Különleges intelligenciája, ragaszkodása, könnyű kezelhetősége szinte vetélytárs nélkül a világ legnépszerűbb kutyafajtájává tette.

A labrador, bármi is legyen a hivatása, mindent nagy örömmel és lelkesedéssel végez. Elismert vadászkutya, amelynek specialitása az apróvadak elhozása vízből és mezőn egyaránt. Vadászaton feszülten figyel, és labrador látvány nap fáradhatatlanul hordja a vadat gazdájának, aki nem tud betelni ezzel a látvánnyal. Tanulékonysága és jó természete révén nagyon sok területen használják.

Rosedale- Labrador Retriever

Kiváló vakvezető- és mozgássérült- segítő. Szeme labrador látvány egy világtalannak - meghatóan okos és aggódó tekintetével, de farkát folyamatosan csóválja. Amikor lekerül róla a vezetőhám, átváltozik boldog és gondtalan kölyökkutyává. Kábítószer- és robbanószer kereső, segít megtalálni az embert, aki romok alá került vagy lavina sodorta el.

Terápiás kutyaként kórházakban beteg embereket különösen krónikus, súlyos betegeket, időseket és gyerekeket látogat, kifogyhatatlan és feltétel nélküli szeretetével megkönnyíti sorsuk elviselését. Emellett idős, magányos, vagy lelkileg sérült emberek társaként életkedvet, örömöt és célt ad a mindennapi életben.

Mindezek mellett az ember tökéletes társa, aki állandóan kedvünkben akar járni, cserében csupán annyit kér, hogy mellettünk lehessen. Kiváló babysitterek, odaadók labrador látvány gyerekekkel, végtelenül türelmesek. Ha csak egyszerűen társként él velünk egy labrador, életünk már nem lesz többé olyan, mint előtte, gazdagabb és örömtelibb. Már el sem tudjuk képzelni nélküle a világot. A labi tele van energiával és képes egész napot végigdolgozni, vagy labrador látvány fekszik gazdája lábánál a kandalló előtt.

Szívesen apportíroz, legyen az vadkacsa, teniszlabda vagy a mi papucsunk. Imádja a kirándulásokat és a heverészést a fotelben. A vízbe többméteres hasasugrással veti bele magát, és fantasztikus stílusban úszik.

Tiszta vízben szemet gyönyörködtető látvány, ahogy könnyedén és lendületesen szeli a habokat, ilyenkor leginkább egy vidrára emlékeztet. Egy labival nyugodtan be lehet menni egy étterembe, vagy megszállni egy panzióban feltéve ha találunk ilyen helyet. Az étterem tulajdonosok kezdeti labrador látvány hamarosan felváltja a kutya nyugodt - sága és kedvessége iránti csodálat, amely általában egy nagy csülökcsont formájában fejeződik ki.

Megígértetik vele, hogy máskor is ellátogat hozzájuk. Kutyás kirándulásokon, vagy táborban sok eb békésen játszik, szaladgál együtt. Az állatorvosi rendelőkben szívesen látott páciens, nyugodtan tűri még a fájdalmas kezelést is. A labrador látvány Nagy-Britanniában legalább éve ismerik. Ide az első példányok Újfundlandról érkeztek, ahol a halászok segítői voltak. Labrador látvány kutyának is nevezett állatok ősei Európából kerültek szemvizsgálat online tesztek Újvilágba és több fajta vett részt kialakulásában.

Az amerikai halászok hajóikon magukkal vitték kutyáikat angliai útjaikra, ahol feltűntek kiváló apportírozó kedvükkel, vízimádatukkal, kitartásukkal. Malmesbury gróf, majd Buccleuch herceg és sok más angol nagybirtokos felismerte, hogy ezek labrador labrador látvány tulajdonságok ideálisak a szárnyasvad vadászathoz.

Ezeken a birtokokon kezdődött a fajta tudatos tenyésztése az es években.

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Minden ma élő labrador vérvonala visszavezethető egy "Avon" nevű kutyára Lord Malmesbury tenyésztette és Buccleuch herceg volt a tulajdonosaaki a modern fajta ősének tekinthető. Az Angol Kennel Klub ban ismerte el hivatalos fajtaként. Az első retriever Field Trial-re ahol mezei vadászat keretében versenyeznek a kutyák, feladatuk a lelőtt vadak apportírozása ben került sor. Ezeken hamarosan a labrador bizonyult a legeredményesebbnek.

A versenyek segítették a kutyák megmérettetését és ezáltal a tudatos szelekciót a tenyésztésben. A másik tényező, ami elősegítette a típus rögzítését, a kutyák kiállításokon való szerepeltetése és összehasonlítása. A kiállításoknak az volt a látásbetegség táblázat után, amikor a fajta standard is megszületett, hogy a különböző, egymástól különben elszigetelten dolgozó tenyésztők képet kapjanak munkájukról és meghatározzák további feladataikat.

Ez pedig ugyanúgy fontos ma is, ezt ki kell hangsúlyozni, mert sokan csak parádénak, sznob emberek nyeremény halmozásának eszközét látják a labrador látvány. A fajta sorsának egyik meghatározója Howe grófnő Banchory nevű kennelje volt.

Lady Howe életét a fajtának szentelte, meghatározó alakja volt a klubnak, tenyésztőként, Field Trialok és kiállítások látogatójaként a fajta népszerűsítéséért fáradozott. Világháború természetesen visszavetette a fajta fejlődését és elterjedését. Az as évektől amíg a labradort csak vadászkutyaként tartották számon a fajta iránt elkezdtek érdeklődni.

Ideális természete miatt lassan átvette az első labrador látvány családi kedvenc szerepét. Ahogy korábban már szó volt róla, nagyon sok alkalmazási területen bevált mint az ember munkáját vagy életét segítő társ.

A fajta és jó látású szem szempontjából szerencsés tényező, hogy kezdettől fogva olyan egyéniségek határozták meg a tenyésztést, akik ezt kedvtelésből tehették elegendő pénz és idő ráfordításával Malmesbury gróf, Buccleuch hercege, Howe grófnő,Lord Holland-Hibbert. Az ő vonalaikra épültek a nagynevű kennelek, amelyek közül jó néhány még ma is létezik Sandylands, Ballyduff, Timspring, Blaircourt, Kinley, Cookridge.

Napjaink tenyésztőinek sikeréhez hozzátartozik a labrador történetének ismerete, a meghatározó tenyésztők iránti tisztelet, a kellő genetikai tudás birtokában kitűzött cél következetes megvalósítása. Sajnos Magyarországon labrador látvány elmúlt évtizedekben nem kedveztek a körülmények sem a minőségi kutyatenyésztésnek, sem a kutyatartásnak, és ennek hatása ma is érezhető. Sokan megélhetési forrásnak tekintik a tenyésztést, és a labrador könnyű tarthatósága és szaporasága sokszor kölyök születik egy alomban miatt népszerűvé vált a kutyagyárak között.

Ezt mutatja, hogy az elmúlt három évben labradorból törzskönyvezték a legtöbbet, ami nagyon rosszat tesz a fajtának. Másfelől az igényes tenyésztéshez kevés az labrador látvány gazdák száma. A megfelelő anyagi háttér mellett szemléletváltozásra is szükség van, hogy a kutya érték legyen - egy érző, ránk bízott labrador látvány, aki az ember társa hosszú és egészséges élete során.

A legtöbb leendő kutyatulajdonos úgy gondolja mindegy, hogy honnan lesz kutyája, hiszen "csak" családi kedvenc válik belőle.

De a tenyésztésben nem létezik ilyen kategória. A megszületett kölykök egyformán fontosak a tenyésztő számára. A szép küllemű, jó vérmérsékletű, egészséges szülőktől származó alom felnevelése nagyon sok időt, gondoskodást, komoly anyagi terhet jelent függetlenül a kiskutyák leendő sorsától. Nagyon sok az olyan érdeklődő, aki törzskönyv nélkül szeretne kutyát.

Main navigation

A törzskönyv azonban nem csak egy papír, egy luxuscikk. A kutya bizonyítványa arról, hogy valóban labrador retriever, és őseinek megvannak a szükséges minősítései küllemben, temperamentumban, egészségileg.

Törzskönyv-vezetés nélkül nem lehetett volna kialakítani a ma létező kutyafajtákat. A labrador könnyen tartható fajta.

Nem hajlamos szem, fül- és bőrbetegségekre. Örökletes betegségei közül a szem- és csontrendszer elváltozásait kell kiemelni. Ezekre különböző szűrővizsgálatokat dolgoztak ki, és egy lelkiismeretes tenyésztő csak megfelelő egészségügyi eredményekkel rendelkező egyedekkel tenyészt.

Labrador látvány labrador látvány nem válogatós, viszont könnyen túlsúlyossá válhat.

Rövid szőrét nem kell nyírni, hetente egyszer-kétszer kell átkefélni. Samponnal elég félévente fürdetni, és a fülig sáros kutya is rövidlátás és születési idő után tiszta lesz, mert szőréből kipereg a piszok. Kiállítás előtt is legjobb elvinni egy kis úszásra, de egy vizes törülközővel való áttörlés is elegendő.

Mielőtt labrador látvány labrador retrievert venne, nagyon alaposan át kell gondolni, hogy lesz-e elég idő a kutyával való foglalkozásra, együttlétre. A labrador boldogtalan lesz, ha egész nap egyedül van egy lakásban vagy egy kertben.

Biztosítani kell számára a sétákat, kirándulásokat és a vizet legyen patak, folyó, tó, amiben zavartalanul úszhat.

English vs American Labrador Retrievers Part 2

A labrador retriever tenyésztésbe vételéhez tenyészthető minősítés szükséges. A tenyészszemlék a küllembírálat mellett labrador látvány kutyának a képességvizsgán is eredményesnek kell lennie. A képességvizsgán a kutya apportírozó hajlamát, vízszeretetét, lövésre való reagálását és a kutya általános temperamentumát nézik nem lehet félénk, sem agresszív emberrel vagy más kutyával szemben.

Mint minden munkára kitenyésztett fajtánál, a labradornál is kettévált a tenyésztés menete show- és munkavonal irányába. A showkutyák nehezebbek, ami a mozgásukban is megnyilvánul, bates látás astegmatizmus apportkészség és a vad iránti érdeklődés is sok eset- ben nem elégséges. A Field Trial labradorok viszont túl könnyűek, vékony csontozatúak lettek, rossz a szőrminőségük és küllemében sokszor nem felelnek meg a fajta standardnak.

Itt a tenyésztés szempontja a munkára való hajlam és a gyorsaság. Labrador látvány a két génállomány teljesen elkülönült, és a két vonal tenyésztői nem értékelik a másik munkáját. Természetesen a "fejlődés" nem állítható meg, de ez a tendencia veszélyezteti a fajta kialakításakor kitűzött célt. Sok olyan tenyésztő van, aki show-vonalú kutyákat tenyészt, de ezekkel a kutyákkal Field Trial-okon vesznek részt eredményesen, vadászatokra járnak, és csak megfelelő munkaadottságú kutyával tenyésztenek.

A jövő továbbra is a "dual purpose" szép típusú és jól dolgozó labrador kell, hogy legyen. Angliában a Buccleuch kennel a mai napig is létezik és gyakorlatilag fenntartják a fajtát eredeti formájában a Malmesbury család vette az első St. John's kutyákat és ezek utódaiból kerültek a Buccleuch kennelbe az első labradorok. Az angol királynő, II. Erzsébet is tart és tenyészt labradorokat.

Patrónusa az angol "Labrador Retriever Club"-nak. Birtokán, Sandingramban tartják minden évben a legrangosabb Field Trialt, amit ő is megnéz, és díjakat személyesen adja át a nyerteseknek.

  • Továbbá tapasztalataim alapján a kutyatartás fontosabb kérdéseiről olvashatsz, melyek azok a dolgok, amelyekkel szembesülünk, mikor megérkezik a családba a kis Labink.
  • Látás 0 05 azt jelenti
  • Szemléltette a látószerv anatómiáját és élettanát
  • Látásmeghatározási táblázat

A Labrador Retriever Club amelynek elnöke Wellington hercege, aki maga is tenyésztő Kiállításon kívül lesz working test vaddal vagy apporttárggyal -dummyval való feladatok végrehajtásalabrador látvány fajtával kapcsolatos előadások és egyéb programok.

Írta: Donáth Zoltánné.