Kísérő látássérülés, Olvasási beállítások


Hogyan segítsük a vak embereket a mindennapokban? Ma van a Fehérbot, azaz a látássérült emberek vakok és gyengénlátók világnapja, amit óta minden év október én tartanak meg. Célja a figyelemfelhívás, a látássérült emberek értékeinek, mindennapi életének, nehézségeinek és örömeinek, társadalmi szerepvállalásának bemutatása. Az alábbiakban néhány támpontot és fogódzót gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogyan segíthetjük a vak embereket a mindennapi életben.

A felajánlott nyeremények:

Látássérültek helyes kísérése Ha találkozik az utcán kísérő nélkül és láthatóan elbizonytalanodva közlekedő látássérült emberrel, ne habozzon segítségét felkínálni! Kérdezze egyszerűen meg: - Segíthetek Önnek?

Igenlő válasz esetén a kísérő felajánlja egyik karját a vak embernek: "A jobb vagy a bal karomat kéri? A vak személy derékszögben hajlítja karját teste mellett.

Hogyan segítsük a vak embereket a mindennapokban?

A két ember így párhuzamosan helyezkedik el, a vak ember egy alkarhosszal megy a kísérő mögött. A fentiek ellenére ajánlatos, hogy a vak ember továbbra is kísérő látássérülés a botját, hisz az biztonságérzést ad neki. Ezért nem szabad a vak botját tartó kezét fognunk. A kísérő a vezető karját a teste mellett tartja, kivéve a szűk átjárókat, a megállásokat, hogy megfoghasson egy tárgyat.

A kísérő a könnyed vagy görcsös fogásból érzékeli azt a bizalmat vagy bizalmatlanságot, kísérő látássérülés a vak személyből felé árad.

Köszöntjük a LESEK weboldalán

Szűk átjárók esetén a kísérő hátranyújtja a "vezető karját". A vak személy, akit ezzel a mozdulattal figyelmeztet, mögötte helyezkedik el.

kísérő látássérülés RP szemvizsgálatot végez

Határozottságra van szükség az irányváltoztatások esetén. A kísérőnek lehetőség szerint derékszögben kell irányt változtatnia és minden hirtelen manővert el kell kerülnie.

ügyfélszolgálat:

Amikor útbaigazítást kérnek, írjuk le a helyet, a követendő útvonalat "Forduljon a jobb oldala irányába! Győződjünk meg róla, hogy az adott válasz elegendő számára. Ne fejezzünk ki bizonyos információkat kizárólag csak gesztikulálásokkal vagy mimikával. Ne induljunk el előzetes bejelentés nélkül. Kérjük, ne lepődjön meg, ha a felajánlott segítséget nem veszik igénybe.

Vannak vak emberek, akik szívesebben hagyatkoznak magukra, mint mások segítségére. A látássérültek többsége azonban szívesen fogadja a felkínált segítséget. Járdák és lépcsők A járdaszegélynél a le- és fellépésnél a kísérő mindig lassítson!

kísérő látássérülés vitaminok az agy látásához

Kísérő látássérülés lépcsőknél elég annyit mondani, hogy: Vigyázat, lépcső! Korláttal kiegészített lépcsőnél mindig kérdezzük meg, hogy szeretne-e a korlátba kapaszkodni. A lépcsőket nem kell számolni, de az utolsó lépcsőfoknál szóljon, ez az utolsó.

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete

Ha választani lehet lépcső és mozgólépcső között, bízza azt a látássérült emberre. Amennyiben a mozgólépcsőt választja, a rálépés után hívja fel látássérült társa figyelmét a gumikorlátra.

kísérő látássérülés milyen étel van a látásra

Tegye hozzá az irányt is! A pontosság mindig fontos egy látássérültnek.

Ki vehet igénybe utazási kedvezményt?

Hol is vagyok? A látássérült személyeknek nehézségeik lehetnek saját helyzetük térbeli meghatározásában, valamint bonyolult területen való tájékozódás és haladás esetén.

kísérő látássérülés a legjobb torna a látás helyreállításához

Ha helyzetükről kérdeznek vagy tájékozódni szeretnének, pontosításokkal írjuk le a helyet: az ön jobb keze felől ez és ez, öntől balra ez és ez található stb.

Vegyünk igénybe egyéb módokon megtalálható pontokat, mint pl.

Ajánljuk fel az illetőnek, hogy elkísérjük. Ha elfogadja a vezetést, tartsuk be a nemlátó és rosszul látó kísérő látássérülés vezetésének technikáját. Közlekedési kísérő látássérülés használata A látássérült személynek nehézségei lehetnek az általa használni kívánt jármű, annak ajtaja, valamint a járműben lévő helye megtalálásában.

Egy százalék

Lehetőleg az első ajtón szálljunk fel vele, mert így a vezető láthat minket. Tömegközlekedési eszközökön, fel- és leszállásnál a látássérült embert általában segítik. Többnyire csak az a baj, hogy egyszerre kísérő látássérülés akarják ezt jó szándékúan tenni, és a vak ember ilyenkor nem tudja, melyik kísérő látássérülés kézre "figyeljen".

A vak személyt kísérjük a jármű lépcsőjéig, ő botjával kísérő látássérülés anyacsavar javítja a látást kezdő lépcsőfokot.

Szabad kezét tegyük a kapaszkodóra. Egyedül szálljon fel a járműre, ahol kezét szintén egy kapaszkodóhoz visszük. Ha úgy kívánja, kísérjük el őt a helyéig.

  • Hogyan segíts?
  • Látássérültek Pilis Völgye Egyesülete
  • Bízunk abban, hogy bár az érzékszervek működése és minősége az életkor előrehaladtával csökken, megfelelő optikai korrekcióval szemüveg vagy nagyító az esetek többségében korrigálható a látásélesség.
  • A feltételezett glaukóma diagnosztizálása