Keratitis szemészet


Cserháti Zoltán, szemész rezidens Általánosságban elmondható, hogy a már felismert, diagnosztizált szaruhártya-gyulladás mindenképpen szemészeti osztályon kezelendő megbetegedés, kezelése szemész szakorvos feladata.

keratitis szemészet

Ezt követően a kimutatott kórokozóra érzékeny készítményeket alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a kezelést annak függvényében kell kezelni, hogy a gyulladást baktérium, vírus, gomba, esetleg más kórokozó idézte-e elő.

A kezelés teljes időtartama alatt tilos kontaktlencsét viselni! Kezelés után kizárólag olyan napi lencse viselése jöhet szóba, melynek magas az O2-áteresztő képessége.

Betegség lefolyása: Anatómiai háttér: A cornea szaruhártya a szemgolyó rostos burkának elülső, átlátszó része, a szem első törőközege.

Hirdetés Bakteriális szaruhártya-gyulladás kezelése A tenyésztés és rezisztencia meghatározás eredménye előtt érdemes a kezelést széles spektrumú antibiotikumokkal megkezdeni.

Szemcseppben adható az antibiotukumok közül a neomycin, tobramycin, keratitis szemészet, a fluorokinolon tartalmúak közül a ciprofloxacin, ofloxacin és levofloxacin. Kezdetben óránként, majd naponta ötször alkalmazzák őket.

Kis orvoskalauz – mit vizsgál a szemész?

Ha a kórokozót meghatározták, célzott antibiotikus kezelésre lehet váltani. Lehetőség van subconjunctivalisan is beadni a különböző gyulladáscsökkentő készítményeket. A cornea felszínének hámosodását elősegítő kenőcsöket is alkalmazhatnak a kezelés bizonyos időszakaiban. Orális antibiotikumot abban az esetben alkalmaznak, ha endophthalmitis  [i]illetve panophthalmitis  [i]  kialakulásának veszélye áll fenn.

Specificity of in vivo confocal cornea microscopy in Acanthamoeba keratitis

Szükség esetén fájdalomcsillapító kezelés is lehetséges. Hasznos, érdekes Ismeri a szem anatómiáját? Tudja, hogyan működik a könnytermelés?

keratitis szemészet

Hogyan végeznek lézeres szemműtétet? Válogatás a WEBBeteg médiatárából.

A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

Napjaink legjobb készítménye az aciklovir szemcsepp és szemkenőcs formában isamely lokális és szisztémás kezelésre egyaránt alkalmas. Az első fertőzés felületes folyamataiban kortikoszteroid lokális adása tilos, keratitis szemészet a fertőzés kiújulása esetén aciklovirral kombinálva adható. A mély folyamatok esetében virostatikumot és szteroidot együtt is alkalmazhatnak. A szem környéki részek fertőzése esetén szisztémás aciklovir is szóba jön. keratitis szemészet

keratitis szemészet

A Herpes zoster által okozott keratitis kezelése nehéz, hónapokig eltarthat. Kezdetben orális antivirális kezelés szükséges acyclovirmelyet kombinálhatnak kortikoszteroidok adásával.

A szaruhártya-gyulladás kezelése

A bőrgyógyászati folyamatokat aciklovir készítménnyel látás 30% dioptriában. Erythromycin alkalmazható az esetleges kötőhártya-gyulladás esetén, valamint tartósítószer nélküli műkönny. Fontos a pupilla tágítása is.

Gombák által okozott keratitis kezelése Minden keratitist keratitis szemészet kezelnek, mintha bakteriális volna, mindaddig, míg be keratitis szemészet bizonyosodik, hogy más a kórokozó.

A gombák keratitis szemészet után kezdik el a specifikus kezelést.

keratitis szemészet

Lokálisan, szemcsepp vagy szemkenőcs formájában Natamycint alkalmaznak óránként nappal, kétóránként éjjel. Candida fertőzés esetén Amphotericin B cseppel kezdik a kezelést.

A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

Általánosan adott gombaellenes gyógyszerek Miconazol, Ketoconazol, Fluconazol alkalmazása is szóba jöhet. Szteroid tartalmú készítményeket nem alkalmaznak.

keratitis szemészet

Amőba által okozott keratitis kezelése Ellentmondásos és néha hatástalan, ennek ellenére azonnal meg kell kezdeni a diagnózis felállítása után és a gyulladás megszűnése után legalább egy évig kell folytatni. Szemcseppekben antibiotikumot neomycinBrolent és chlorhexidint adunk.

Fusarium keratitis | Szaruhártya-gyulladás | CooperVision

Kezdetben egy héten keresztül kétóránként, majd naponta ötször. Egyre gyakrabban alkalmaznak terápiás kontaktlencséket is, melyet kizárólag szemész szakorvos helyezhet fel.

keratitis szemészet

Ezen lencsék jól tolerálhatóak, fájdalomcsillapító, mechanikai fedést biztosítanak, valamint elősegíti a szaruhártya hámosodását. A szaruhártya gyulladás kezelése kórházi ellátást igényel, ilyen esetekben mihamarabb szemész szakorvost kell felkeresni.

A keratitis után általában kisebb-nagyobb hegek maradnak a szaruhártyában, amelyek a látást ronthatják. A csökkent látásélesség következtében tompalátás alakulhat keratitis szemészet, melyet mihamarabb szaruhártya átültetéssel szükséges orvosolni.

A szaruhártya-gyulladás kezelése

Ezzel a kezeléssel azonban meg kell várni, míg a gyulladás teljesen befejeződik, azért, hogy ne lökődjön ki a transzplantátum. Ebben keratitis szemészet esetben a szaruhártya helyére ép szaruhártyát ültetnek. A műtét sikere, a beültetett korong gyógyulása függ a műtéti technikától, a szem többi szövetének épségétől és az immunreakciótól.

A szaruhártya-gyulladás típusai, illetve szaruhártya-kenetvétel és -átültetés: Ez a cikk is érdekelheti Önt  Szaruhártya-átültetés keratoplastica Források.