Higany vízió. Bulesz, nyáron: Balcsik, Várna, Kavarna


Figyelem! Felnőtt tartalom!

Hírek Az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai higany vízió Anyagtudományi Intézetén belül működő, Nemes-Incze Péter vezette Topológia Nanoszerkezetekben Lendület Kutatócsoport kimutatta, hogy egy nehézfémekből álló kétdimenziós kristály, a jacutingait akár higany vízió is képes lenne a veszteségmentes elektromos vezetésre. Ez azért is jelentős, mert az újonnan felfedezett topologikus szigetelő a jövőben fontos szerepet játszhat az alacsony fogyasztású elektromos áramkörök kialakításában, szupravezető anyagokkal kombinálva pedig lehetőség nyílhat topologikus kvantumszámítógépekben való alkalmazására is.

higany vízió

Az elmúlt 10 évben a tudományos közösség jelentős erőfeszítéseket tett olyan anyagok felderítése érdekében, amelyekben akár szobahőmérsékleten is megfigyelhető a veszteségmentes elektromos vezetés. A kísérleti és elméleti kutatás célpontja egy a természetben is előforduló ásvány, a platina-higany-szelenid Pt2HgSe3, tudományos nevén: jacutingait lett.

Széles körben ismert, hogy a grafén felfedezése — mely egy kétdimenziós, egy atomnyi vékony kristály — teljesen új kutatási irányt indított el az anyagtudományban. A réteges, 2D-anyagok vizsgálata jelentős új felfedezésekkel és potenciális gyakorlati alkalmazhatósággal higany vízió azóta.

Talán kevésbé ismert, hogy a grafén egy hasonlóan fontos új kutatási terület kiindulópontját képezte: a topologikus szigetelőkét ezért adták a os fizikai Nobel-díjat.

A topologikus szigetelők olyan kristályok, amelyek a belsejükben elektromosan szigetelők, a felületükön és éleiken viszont vezetik az elektromos áramot.

E vezető csatornák egyik fontos tulajdonsága az, hogy veszteségmentesen vezetik az elektromos áramot, ellentétben az olyan megszokott elektromos higany vízió, mint például a réz vagy az alumínium. Sajnos a gyakorlatban szinte lehetetlen megfigyelni a veszteségmentes elektromos vezetést a grafén szélein, mivel a Kane-Mele modell egy fontos paramétere — az ún.

Ez azt eredményezi, hogy a topologikus elektronvezetés kísérletben történő megfigyeléséhez olyan alacsony hőmérsékletre van szükség mikro-Kelvinami laboratóriumban egyelőre elérhetetlen.

KÖVESSEN MINKET

Ábra: Spin-polarizált, az elektromos áramot veszteségmentesen vezető csatornák piros: fel spin, zöld: le spin a Pt2HgSe3 kristály élein A kutatásban vizsgált ásvány nevét arról higany vízió brazil aranybányáról kapta Jacutingaahol először megtalálták mintegy tíz évvel ezelőtt. Jelenleg már mesterségesen is elő tudják állítani — ilyet vizsgáltak a magyar kutatók is.

  • Higanyszál – Wikipédia
  • Hozzászólások 0 Karola érzékelte, hogy Sára elmegy mellőle.
  • Mi a higany ma? | Új Szó | A szlovákiai magyar napilap és hírportál
  • Miből áll a projektorlámpa? | st-andrea.hu
  • Print Az Unilever bejelentette bőrápolási portfóliója fejlesztésének következő lépését a szépség befogadóbb értelmezésének víziója felé.
  • Közélet Mi a higany ma?

Az anyagot felépítő platina- és higanyatomok a grafénhez hasonló hatszöges rácsban helyezkednek el. Ez a nehézfémekből álló méhsejtrács határozza higany vízió a kristály elektromos tulajdonságait.

A Toshiba létrehozásához vezető első lépések A gyárat a tokiói Ginzában építette fel ban Japán modernizációjának támogatásáért felelős Mérnökségi Minisztérium megbízást adott Hisashige Tanakának egy távíró berendezés kifejlesztésére. Az egyre gyarapodó kormányzati megrendelések ellátása érdekében ben megépítette gyárát Tokióban. Ettől függetlenül ban Ichisuke Fujioka az Imperial College of Engineering jelenleg a Tokiói Egyetem Mérnöki kara tanulójaként kifejlesztette Japán első ívlámpáját William Ayrton meghívott professzor támogatásával. Ekkoriban Japánnak importálnia kellett az elektromos árammal működő lámpákat.

A lényeges különbség a grafénhez képest az, hogy a szénnel ellentétben a higany és a platina spin-pálya kölcsönhatása nagyságrendekkel erősebb. A Lendület csoportban dolgozó diáknak sikerült megmutatni, hogy az anyag — a grafithoz hasonlóan — a grafénkutatásból már jól ismert technikák segítségével egyedi atomi rétegekre választható szét.

higany vízió

A kutatók pásztázó alagútmikroszkópos mérések révén atomi skálán vizsgálták az anyag elektromos tulajdonságait. Ennek eredményeként sikerült kimutatni a kristály szélein a topologikus, elektromosan vezető élcsatornákat, valamint fény derült arra is, hogy a nagy spinpálya-kölcsönhatásnak köszönhetően ez az anyag akár szobahőmérsékleten is topologikus szigetelőként viselkedik, higany higany vízió a grafénnel.

A platina-higany-szelenid lényegében tehát megvalósítja a rég keresett Kane-Mele topologikus szigetelő állapotot. Kérjük, ossza meg mással is.

higany vízió